نقدی بر جام بولات تورلیخانوف؛ از بار روانی گربه سیاه قهرمان المپیک؛ تا ناامیدی در سنگین وزن
By: Marzieh DARABI
رادیو سکوی کشتی گزارش میدهد
بعد از آنکه تیم ملی کشتی فرنگی با ترکیب علی نوربخش در۵۵ کیلو، مهدی محسننژاد در ۶۰ کیلو، ایمان محمدی در ۶۳ کیلو، شاهین بداغی در ۶۷ کیلو، محمدرضا مختاری در ۷۲ کیلو، عارف حبیباللهی در ۷۷ کیلو، رسول گرمسیری در ۸۲ کیلو، ناصر علیزاده در ۸۷ کیلو، مهدی بالی در ۹۷ کیلو و امیر قاسمی منجزی در ۱۳۰ کیلو به مسابقات قهرمانی آسیا اعزام شد و با 176 امتیاز به نایب قهرمانی قاره بسنده کرد، شاگردان محمد بنا با ۱۲ کشتیگیر عازم مسابقات رنکینگ اتحادیه جهانی، جام بولات تورلیخانوف قزاقستان شدند.
در پایان این رقابتها تیم ایران با پویا دادمرز، علیرضا نجاتی، محمدرضا گرایی و رامین طاهری صاحب ۴ مدال طلا شد، پویا ناصرپور، پژمان پشتام، مهدی فلاح و امین میرزازاده به مدال نقره رسیدند و محمدرضا مختاری و علیاکبر یوسفی به برنز بسنده کردند.
تیم ایران باوجود حضور تعداد زیادی از کشتیگیران قزاق، قهرمان تیمی این رقابتها شد، اما دستاورد مهم تیم کشتی فرنگی در مسابقه رنکینگ اتحادیه جهانی، محک مدعیان دوبنده تیم ملی در جهانی بلگرد بود، خصوصا اینکه تعدادی از آنها بعد از جهانی اسلو به مدت ۸ ماه در شرایط مسابقه قرار نگرفته بودند و بیشک همین موضوع اثر خود را در جام تورلیخانوف نیز نشان داد اما در برخی وزنها نیز به نظر کادرفنی تیم ملی برای تکرار مدالهای سال گذشته و قرار دادن کشتیگیران مدعی در وضعیت مطلوب کار دشواری خواهند داشت.
در ۵۵ کیلو، بعد از آنکه علی نوربخش به عنوان نفر اول جام تختی در قهرمانی آسیا عملکرد قابل قبولی نداشت، این بار دیگر مدعی این وزن، پویا دادمرز که به نظر در نگاه محمد بنا کشتیگیر قابلتری است، به جام رنکینگ قزاقستان رفت و طلا گرفت. البته کادرفنی تیم ملی قطعا حریفانی که دادمرز با آنها در آلماتی کشتی گرفتند را مد نظر خواهد داشت
در ۶۰ کیلوگرم،علیرضا نجاتی که مدال جهانی در کارنامهاش دارد در غیاب مهدی محسننژاد که در فینال قهرمانی آسیا به نقره رضایت داده بود، صاحب مدال طلا شد. نجاتی که بعد از حضور ناموفق در ۶۳ و ۶۷ کیلوگرم، دوباره تصمیم به بازگشت به ۶۰ کیلوگرم گرفته در فینال جام تورلیخانوف پویا ناصرپور دیگر مدعی این وزن را شکست داد تا یکی از انتخابیهای رودرروی این وزن در تورنمنت بینالمللی اتفاق افتاده باشد. حالا باید دید آیا ناصرپور با این شکست از چرخه انتخابی مسابقات جهانی بلگراد خارج خواهد شد و رقابت بین محسننژاد به عنوان نفر اول جام تختی و علیرضا نجاتی قهرمان جام تورلیخانوف ادامه پیدا خواهد کرد؟
از بین ملیپوشان ایران در جهانی اسلو میثم دلخانی تنها کشتیگیری بود که در ماههای گذشته روی تشک رفته بود. او همراه با ۴ کشتیگیر جوان، به جام نیکولای پتروف رفت و در میدانی که علی ارسلان اولین مدال بینالمللیاش را برای صربستانیها گرفت، او هم در وزن ۶۷ کیلوگرم صاحب نشان طلا شد اما دلخانی این بار در جام تورلیخانوف در یک وزن بالاتر طلا نگرفت. دلخانی به دلیل مصدومیت نسبتا شدید از ناحیه دست، نتوانست به کارش ادامه دهد.
در وزن ۷۲ کیلوگرم، با توجه به تعداد کشتیگیران این وزن که ۷ نفر بودند، مسابقات در دو گروه ۴و ۳ نفره و به صورت دورهای برگزار شد و همین مسئله به محمدرضا گرایی تنها طلایی کشتی ایران در المپیک توکیو این فرصت را داد که با وجود یک شکست، طلای مسابقات را به خود اختصاص دهد. گرایی درست مثل توکیو و اسلو، باز هم در همه کشتیهایش امتیاز از دست داد و البته یک باخت را هم تجربه کرد. شکست او مقابل شرماخانبت قزاق البته یک اتفاق عادی نبود؛ اتحادیه جهانی کشتی از این مبارزه گزارش داد که محمدرضا گرایی برای بار چهارم مغلوب این حریف قزاق خود شده و ظاهرا شکست رضا، برای کشتیگیر قزاق عادت شده است!
هرچند شرماخانبت میگوید کشتی رضا گرایی را خوب میشناسد اما مرد یخی کشتی ایران، وعده مسابقات جهانی بلگراد را داده و عنوان کرده که علت شکستش به حریف قزاق، ۸ ماه دوری از مسابقه بوده است. رضا گرایی دوست داشت این فرصت در فینال به او داده شود که بار دیگر با شرماخانبت کشتی بگیرد. چون مسابقات دورهای بود آنها در فینال هم به هم خوردند اما کشتیگیر قزاق هوشمندانه حاضر به کشتی گرفتن با قهرمان المپیک نشد و خواست رکورد صددرصدی خود را مقابل کشتیگیر ایرانی تا بلگراد حفظ کرده و به این شکل بار روانی سنگینی تا جهانی ۲۰۲۲ برای حریفش ایجاد کند.
مدعی ۷۲ کیلوگرم ایران، البته همچنان محمدرضا مختاری است، کشتیگیری که قهرمان جام تختی و آسیا شده است و تجربه حضور در جهانی اسلو را هم دارد. رضا گرایی به خاطر شرایط وزنیاش در جام تورلیخانوف در ۷۲ کیلو کشتی گرفت. وزن بدن قهرمان المپیک، بعد از قهرمانی جهان بالا رفت و او برای رسیدن سر وزن قانونی بار دیگر باید ریاضت زیادی بکشد.
در وزن ۷۷ کیلوگرم، محمدرضا مختاری یک وزن بالاتر از وزن خودش یک شکست را مقابل حریف قزاق تجربه کرد و به مدال نقره رسید. او مدعی اول وزن ۷۲ کیلوگرم ایران در جهانی صربستان خواهد بود که طی دوسال اخیر روند رو به رشدی داشته است
در وزن ۸۲ کیلوگرم، پژمان پشتام که در جهانی اسلو مدال برنز ارزشمندی را به دست آورد، درحالیکه فکر و ذهنش پیش پدر بیماری بود که بعد از بازگشت از قزاقستان باید همراه با پزشک معالج در مورد جراحیاش تصمیم بگیرد، خیلی قاطعانه کشتی نگرفت اما به فینال رسید. فینالش هم خیلی کوتاه و با شکست سنگین ۹ بر صفر تمام شد. دوری طولانی مدت از مسابقه ظاهرا کار خود را در خیلی از اوزان کرد و کشتیگیران اول تیم ملی، نتوانستند آنطور که انتظار میرفت در مسابقه رنکینگ اتحادیه جهانی ظاهر شوند. رسول گرمسیری نماینده این وزن ایران در قهرمانی آسیا طلا گرفته و باید دید محمد بنا فرصت رویارویی مستقیم را به دو کشتیگیر خواهد داد و یا اینکه هر دو در مسابقه دیگری محک خواهند خورد.
در وزن ۸۷ کیلوگرم، بعد از طلای ناصر علیزاده در مسابقات قهرمانی آسیا که در جام تختی هم حسین نوری و هم رامین طاهری را شکست داده بود، این بار رامین طاهری به تورنمنت قزاقستان رفت و طلایی شد. علی شریفی دیگر کشتیگیر این وزن هم با دو دور کشتی و یک برد و یک باخت به کار خود خاتمه داد. اینکه چه تصمیمی در مورد سه مدعی جدی این وزن؛ ناصر علیزاده قهرمان جام تختی و آسیا، رامین طاهری قهرمان تورنمنت رنکینگ اتحادیه جهانی و حسین نوری دارنده مدال برنز جهان اتخاذ خواهد شد، چیزی است که کادرفنی تیم ملی در موردش تصمیم میگیرد.
در ۹۷ کیلوگرم، مهدی بالی در غیاب هادی ساروی، با شکست مهدی فلاح قهرمان جام تختی شد و در ادامه به قهرمانی آسیا رسید. مهدی فلاح، نفر دوم این وزن با نظر محمد بنا به قزاقستان رفت و هرچند رستم آسوکولوف ازبک را در نیمهنهایی برد اما مقابل باشار ترک، ضربه فنی شد و با مدال نقره به کار خود خاتمه داد. در این وزن هنوز مدعی شماره یک که محمدهادی ساروی است، وارد میدان نشده و بعد از جهانی در هیچ مبارزهای محک نخورده است. سوال اینجاست که بنا بدون مسابقه رودررو دارنده مدال برنز المپیک و قهرمان جهان در سال ۲۰۲۱ را به جهانی بلگراد میبرد و یا اینکه بین او و دو مدعی دیگر مسابقه برگزار خواهد شد.
نا امید کننده ترین نتیجه جام تورلیخانوف در وزن ۱۳۰ کیلو رقم خورد، جایی که دو طلایی سال گذشته ایران حضور داشتند: علیاکبر یوسفی قهرمان بزرگسالان جهان و امین میرزازاده عضو المپیکی کشتی فرنگی و قهرمان امیدهای جهان که قرار بود به اسلو هم برود که ابتلایش به کرونا، سبب خروج نامش از لیست اعزامی به جهانی شد و در ادامه به امیدهای جهان رفت و مدال طلا گرفت.
یوسفی بعد از شکست حریف گرجستانی و میرزازاده بعد از غلبه بر کشتیگیر هندی، در نیمه نهایی مقابل هم قرار گرفتند. این مسابقه ۲-۲ به سود میرزازاده تمام شد، کشتیگیری که در المپیک مغلوب رضا کایالپ و غول کوبایی شده بود. یوسفی در ردهبندی ساتیش هندی را که میرزازاده در مبارزه مقدماتی برده بود را شکست داد و به مدال برنز رسید اما میرزازاده مقابل عثمان ییلدیریم، کشتیگیر ترک مغلوب شد و به مدال نقره بسنده کرد.
امیر قاسمی منجزی کشتیگیر کهنهکار سنگین وزن هم که در قهرمانی آسیا بدون مدال به کارش خاتمه داده بود. حالا باید دید در وزنی که سال گذشته تیم محمد بنا دو طلای ارزشمند به دست آورده بود، گزینش نفر برتر به چه شکل رقم خواهد خورد و آیا ملاک تصمیمگیری سرمربی تیم ملی، همین مسابقه رودررو در قزاقستان خواهد بود؟ هرچند که شکست ناامید کننده میرزازاده در فینال هم دور از چشم محمد بنا نمانده است.